Komfortné bývanie za rozumnú cenu

Čo je to rozumná cena? Osobné indikátory pre ňu vychádzajú z objektívnych faktov – ceny porovnateľných lokalít. Človek, ktorý chce bývať sám ale i rodina hľadajú, zvažujú a porovnávajú ceny bytov. Najčastejším kritériom je lokalita, novostavba vs. staršia budova. Predpokladáme však, že rozhoduje najmä cena. Ak je súčasťou požiadaviek počet obytných miestností a rozloha aspoň 100m2, môže klient a záujemca naraziť na skutočnosť, že ponúk nie je až ak veľa. Cena bývania v novostavbe a navyše v dobrej lokalite sa môže pohybovať od 400.000 €, pri prémiových lokalitách a nadštandarde až cez 500.000 €.

 

Ponuka veľkometrážneho bývania v nových projektoch je minoritná, bežnejšie sú obytné plochy do 100 m2. Zaplatiť nemalú cenu, splácať úver a nemať dostatok priestoru na bývanie so všetkými požadovanými aktivitami v rámci neho je krok, ktorý je potrebné si premyslieť. Je len samozrejmé, že ak sa už rozhodnem zaplatiť veľa, aj veľa očakávam a vysokú cenu vyvažujem vysokými nárokmi. K objektívnym faktorom prispela aj doba „korony“. Prehodnocuje sa dochádzanie a práca z domu. Mať k tomu primerané prostredie, blízke okolie, kde si môžem vybehnúť, je na nezaplatenie. Pred týmto obdobím boli mnohí ochotní obývať centrá, hoci aj za vyššiu cenu s výhodou malej straty času cestovaním za prácou. Navyše obyvatelia centier boli súčasťou kultúrneho diania. To sa momentálne presúva, a možno to tak do veľkej miery aj zostane, do prostredia domáceho online-pohodlia. Z nového uhľa pohľadu môže strácať bývanie v centre mesta zmysel.

 

Projekt Floriánka reaguje na nové podnety a ponúka plnohodnotný život v rodinnom dome s cenou konkurujúcou mestským bytom v novostavbách. A žiť v byte a rodinnom dome je veľký rozdiel. Uvedenie konkrétneho príkladu ma môže presvedčiť. Rodinný dom č.18 je 4-izbovým domom, jeho podlahová plocha je 122 m2  s rozlohou 313 m2 a cenou 354.382 €. Benefitom obytnej plochy je parkovanie pre dve autá na vlastnom pozemku, záhrada na oddych a relax…. Nájsť medzi novostavbami v meste byt s takýmito dispozíciami a cenou, je prakticky nemožné.