OBLOHA PLNÁ HVIEZD, ČERSTVÉ OVOCIE ROVNO Z KONÁRA

Narodil som sa v centre mesta. Od útleho detstva zvyknutý na kulisu škrípajúcich električiek, muzikálnych trolejbusov a dymiacich Ikarusov, vyrastal som závislý na dennej dávke civilizačných decibelov, ktoré ma sprevádzali na každom kroku. Podobne ako iné mestské deti, prázdniny som trávil u babky na vidieku. Zvyknúť si na zmenu, keď rámus mesta nahradili kačice, kohút a miestny rozhlas, síce vždy chvíľu trvalo, ale na konci prázdnin som sa s dedinou lúčil len ťažko. Obloha plná hviezd, čerstvé ovocie rovno z konára a číry vzduch mi po prázdninách ešte dlho chýbali. Od môjho detstva už uplynulo veľa rokov a hoci sa mnohé zmenilo, všetko ostalo pri starom. Mesto je plné stresu, nervozity, príležitostí, nástrah, dedina má zverinec, hviezdnu oblohu, čerstvé ovocie a miestny rozhlas. Hoci sú tie kontrasty obrovské, pre svoje šťastie potrebujem jedno i druhé. Dlho som hľadal spôsob, ako si splniť ideál o bývaní, v ktorom bude figurovať dedina, ale aj mesto môjho detstva. Práve som ho našiel. Neďaleko, v Záhorskej Bystrici. To miesto sa volá Floriánka.


Výmena môjho trojizbového mestského bytu a garáže o dva dvory ďalej za kus vlastnej zeme a pohodlný domček je vcelku lákavá predstava. Študujem si cenníky a skutočne to vyzerá tak, že pri troche šťastia by som to zvládol s malým, alebo možno aj žiadnym úverom navyše.

Vlastný domček za cenu bytu tak môže byť alternatívou pre mnohých.


Výhodou bývania v byte má byť blízkosť do centra mesta a dostupná občianska vybavenosť za prijateľnú cenu. Realita je však taká, že byty, ktoré v našom meste túto kvalitu majú, rozhodne nie sú pre každého. Cenovo prijateľné bývanie začína skôr na okraji mesta, a tak ilúzia o pohodlnom živote v centre sa postupne rozplýva v dopravných zápchach, meškajúcej MHD, či uliciach preplnených turistami. Keď si chcete odpočinúť v parku, každá lavička má aspoň päť kandidátov zaručene starších než ste vy. Ak vetráte malé deti, čaká vás na preliezke to isté.

Všade hluk a hektika. To sú tie dôvody, prečo útek na vidiek vyzerá tak lákavo.


Romantická predstava vyzerá tak, že si zadovážim buď veľký pozemok so starou ruinou na rekonštrukciu, alebo ešte lepšie, bez nej, niečo, kde si postavím dom snov.

Keď však začnem rozmieňať tento plán na drobné, uvedomím si, aké úskalia v sebe skrýva.

Najskôr treba nájsť pekný pozemok v blízkosti obce so všetkými sieťami a kvalitnou cestou, v zmysle územného plánu využiteľný na bývanie. Následne je potrebné vyhotoviť projekt, vybaviť stavebné povolenie, zohnať solídnu stavebnú firmu, ktorá stavbu neodflákane a ani nebude umelo naťahovať termín. Pokým sa dočkám kolaudácie a zdarného konca, prebehnú odhadom dva roky, možno aj tri.


Realistická predstava vyzerá trocha inak. Hľadám niečo kompaktnejšie. Veď s motykou v ruke som sa nenarodil. Vilu s miestom pre komorný orchester tiež nepotrebujem. A hlavne nepotrebujem celý ten humbug s vybavovaním a realizovaním stavby na vlastnú päsť. Mám svojich starostí aj tak dosť. Vychádza mi z toho, že hľadám pekný moderný dom, ktorý mi postaví na kľúč niekto kompetentný a láskavo ma pozve prevziať si hotové dielko, až nadíde čas.


Floriánka je presne o tom. Na výber je 24 domov umne skomponovaných do troch radoviek, tvoriacich polo-uzatvorený areál v centre Záhorskej Bystrice. V blízkosti je škola, škôlka, zdravotné stredisko a športoviská. Pešo to mám do pekárne, obchodu, hostinca či MHD.

Floriánka má domy zoradené tak, aby v maximálnej miere využili možnosti pozemku. Ich orientácia je severo-južná alebo severovýchodne-juhozápadná. Niečo pre ranné vtáčatá aj večerné sovy. Príjemne strávený čas v záhradke je zaručený....


Tvary pozemkov sú v zásade dva. Obdĺžnikový pre pedantov, ktorí majú radi pravé uhly, a klinovitý, rozširujúci sa do záhrady pre poetické duše. Na pravouhlom pozemku stojí pravouhlý dom, so stojiskom hneď pre dve autá, aby boli pekne na poriadku.

Klinovitý pozemok má pravouhlý dom, pričom jedna obvodová stena ide šikmo v tvare pozemku a dodáva domu šmrnc. Autá parkujú rôznobežne - ako sa na bohémov patrí. Nepravidelný tvar záhrady si vyslovene pýta organickejšie kompozície s puncom nespútanej divočiny.


Kompozícia troch radoviek má tri zóny.


Zóna A. Obsahuje deväť domov, z ktorých sedem má záhradu orientovanú na juh a všetky sú prístupné z dvoch strán. Pes (a nielen on) bude mať zadné vrátka.

Zóna B sa nachádza v centrálnej časti Floriánky. Obsahuje šesť domov, vrátane toho s najväčším pozemkom (682 m²). Záhrady majú južnú orientáciu. Výhľady z domov ponúkajú v prvom pláne panorámu susediacich záhrad a následne modernú architektúru ostatných budov komplexu. Sú najbližšie ku chodníku smerujúceho k zastávke MHD č. 37 a obchodom.

Zóna C je určená pre pragmatikov. Takmer výlučne obdĺžnikové parcely s najnižšími výmerami,

takže sa na záhradke nenadriete. Zopár paradajok a kríkov s ríbezľami určite zvládnete. Juhozápadná orientácia záhrad je ako predurčená na podvečerné posedenie s vínom v ruke. Zadnú kulisu pozemkov tvorí pôvodná dvojpodlažná radová zástavba v dostatočnej vzdialenosti na to, aby boli intimita a súkromie zaručené.

Obytné zóny dotvára komunitný priestor s detským ihriskom v ich strede. Ideálne miesto pre spoznávanie nových susedov.


Na architektúre jednotlivých domov sa môže klient aktívne podieľať. Má na výber niekoľko dispozičných variantov (oboch podlaží) a celý rad obkladových materiálov na stvárnenie exteriéru. Hravou formou tak spoluvytvára konečný výraz celého komplexu.


Dopravné napojenie komplexu Floriánka zabezpečujú komfortné príjazdové cesty. Cesty sú v obecnej správe, jednosmerne regulované a so zákazom prejazdu. Záhorská Bystrica je napojená na bratislavskú mestskú verejnú dopravu, ktorou sa dá rýchlo dostať do práce, na nákupy alebo za zábavou. A diaľnica je osobným autom vzdialená len tri minúty jazdy..


Myslím, že už dlho váhať nebudem. Mojím favoritom je pozemok P07. Má klinovitý tvar a zadné vrátka...