Potrebujeme zeleň za domom pre pocit šťastia?


Mgr. arch. Martin Medviď | SOLITERRA


Existujú odporúčania, dokonca normy, aké plochy verejne dostupnej zelene nám majú byť dostupné na pešo od miesta kde bývame. Udáva sa vzdialenosť 300 metrov a minimum 2ha. To je plocha futbalového štadióna, kde prídeme za cca 5-10 minút od svojho domu. Určuje to vraj náš pocit šťastia zo života.


Zamyslel som sa nad tým. Mám to šťastie, že bývam v Bratislave nad riekou, pod kopcom. Predpísaných 300 metrov ku voľnej prírode je mi dopriate naplno. Uvedomil som si, že naozaj mi to prináša pocit šťastia. Jasné, že človek má rád zmenu, chce ísť do hôr na chatu k moru, ale v tomto majú odborníci pravdu, je fajn ak je voľná, divokejšia zeleň prístupná každodennej každodennosti.


Zaujímavý je fakt, že z tohto pohľadu je Bratislava na popredných miestach na svete. Za takými mestami ako je Vancouver, Kodaň... Nezmerné lesy Malých Karpat, unikátna zalesnená Záhorská nížina, či niva Moravy s plážami Dunaja rovno za mestom sú unikáty, ktoré nám mnohé veľkomestá môžu iba závidieť.


Nuž sú síce iné veci, ktoré nás tu šťastnými nerobia, ale ak môžem po práci sadnúť na bicykel, sledovať vtáky, motýle a včely... to je niečo čo mi dáva energiu do života. A to som prakticky denne pracovne v záhradách, ktoré realizujeme, predsa voľná, divokejšia zeleň pre mňa znamená veľa.


Keďže som tak trochu lokál patriot, mám rád miesta v Bratislave, ktoré mi toto môžu ponúknuť. Niekedy ani nemusím vytiahnuť päty z domu, stačí mi uvedomenie, že ma to všetko obklopuje....


Ak by som si volil znovu, kde chcem bývať, pozrel by som si, čo to miesto obklopuje. Je nablízku staršie sídelné miesto, ktoré ma svoje čaro? Kam môžem ísť po práci, cez víkend len na chvíľu bez toho, aby som naštartoval auto?


Je určite viac miest v Bratislave, kde si na tieto otázky odpoviem áno. Môj výber by padol na Záhorskú Bystricu, Devín, Kolibu, Kramáre . Miesta, ktoré nie sú satelitmi, ponúkajú aj staršie sídelné okolie s dobrou infraštruktúrou, neďaleko mesta. A hlavne je, že je to za domom.


Tipy na výlety do pol hodiny autom:

-         Hrad Devín, sútok Moravy a Dunaja s Devínskou Kobylou a Sandbergom

-         Rozsiahne borovicové lesy Záhorskej nížiny plne hríbov

-         Lyžiarske stredisko Baba s nočným lyžovaním

-         Plavecký hrad s keltským vrchom Pohanská

-         Krasový hrebeň Kršlenice s hlbokými výhľadmi a chodníkom ako v Malej Fatre

-         Kúpací Rybník Vývrať, medzi Kuchyňou a Rohožníkom

-         Prechod hrebeňom Malých Karpát (kompetný trva 2-3 dni)

-         Výstup na Vysokú a Roštún


Miesta hneď za domom:

-         Ľahšie cyklotrasy a turistické značkované chodníky vedúce do Malých Kapát priamo z obce

-         Značená cyklotrasa do oblasti Devínskej n.Vsi, most Chuck Norrisa, hrádza Moravy

-         Hrad Pajštún (vleýtné miesto a horolezecká oblasť)

-         Medené Hámre ( horsťká cyklystika, horolezecká oblasť, jaskyne, rezervácia strmina

-         Single trail Cerova (zaujímavejšia horská cyklistika aj pre väčšie deti)

-         Bike park Koliba (4 downhilové trate s lanovkou)

-         Pajštún trail a Bike park Biely kríž s bufetom Včelin

-         Pre najmenších: Salas Príroda, Abeland, Kačín, Železná studienka