Záhrada nielen v čase Korony

Aký je zmysel, funkcia záhrady? Najmä teraz v čase, keď mnohí z nás nedobrovoľne trávime veľkú časť svojho pracovného aj voľného času doma. Ak plánujete záhradu je dobre vedieť, aké funkcie mi záhrada môže ponúkať a na čo všetko sa dá využiť?

 

Vlastniť záhradu ma viaceré pozitíva a nie nadarmo sa hovorí, že záhrada je liek na dušu i telo. Záhrada je Váš mikrosvet, Vaše chránené územie, umelecké dielo človeka a prírody, ktoré Vás bude učiť rozjímať, bude Vám utužovať telo a liečiť myseľ.

Ako však naplánovať záhradu tak, aby nebola zbytočnou príťažou, ale plnila tuto ozdravnú funkciu?

 

Možno Vám pomôže týchto zopár bodov pre ďalšiu inspiráciu ....  

 

1/ Interiér / exteriér prepojenie

Veľkým prínosom záhrady je vzájomne prepojenie domu a záhrady. Ste doma, vonku prší, ale hneď za sklenenou tabulou je živý obraz, ktorý ma moc do 3 sekúnd Vás uviesť do stavu bdelého snívania. 

Je to podobne ako keď sa v galérii pozeráte na nádherný obraz slávneho maliara, farby a tvary vo váš vytvárajú predstavy.

Obraz v galérii na rozdiel od Vášho obrazu za sklom sa nehýbe, nevonia, nechuti a nie je živý. 

 

2/ Úžitkové zakutie

Malý kúsok úžitkovej záhrady, ktorá môže vyzerať aj príťažlivo a budete sa tešiť každý rok na plody svojho relaxu /schválne to nenazývam pracou/. Budete sa učiť, objavovať, experimentovať, stačí na to aj 4 - 6 m2 napríklad dobre vyzerajúcich drevených hrantov alebo vyvýšeného záhona. Hranty z mäkkého reziva aj po úprave ochranným náterom, však nemusia byť dobrou voľbou...

 

3/ Zákutie v tieni stromu

Sú lenivé letné dni, kedy je prijemné si poležať na malom kúsku trávnika v tieni stromu, napríklad v hojdacej sieti a nerobiť nič, len počúvať spev vtákov a včiel a zaspať pri pohodovej knihe. Vhodne vybraný strom/stromy/ na veľkosť záhrady zlepší nielen klímu v exteriéru ale aj samotného domu jeho zatienením lepšie ako všetky ostatné ľudské vynálezy.

 

4/ Terasa - pátio

Deti Vám obsadili hojdaciu sieť ? Nevadí, správna záhrada má predsa prijemné posedenie na kamennej alebo drevenej terase, kde si v tieni pergoly dáte svoju šálku kávy a večer spravíte na mobilnom ohnisku opekaču s priateľmi.

 

5/ Sauna

Vonkajšia sauna vám spraví aj na malej záhradke pocit dovolenkového rezortu. O zdravotnom bonuse ani netreba hovoriť...

Pri navrhovaní záhrady je dobre mat predstavu kam saunu raz v budúcnosti umiestnite a netreba zabudnúť, že vonkajšia sauna potrebuje prípravu na 380 V.

 

6/ Záhradný domček

Môže byť nielen na odkladanie náradia s malou dielničkou, ale aj dobre vyzerajúca „zašívareň“ pre zimnú panskú jazdu, stačí tam zakomponovať malú piecku a elektrické zásuvky.

 

7/ Pohyb

Ak mate vlastnú záhradu, tak časom zistite, že nemusíte stále niekam utekať, aby ste sa vyvetrali a dali telu zdravý pohyb. Calisteniku, TRX, jogu si zacvičíte aj na trávniku, ak máte väčšiu záhradu, môžete si v nej vyhradiť športový kútik. Najlepšie znovu v tieni stromu. Dobré fitko je však aj samotná údržba záhrady, kosenie trávnika alebo romantické kálanie dreva.

 

8/ „ slnečný“ vitamín

Z potravy si vieme zabezpečiť len 5 až 10 percent vitamínu D, zvyšok pochádza zo slnečného žiarenia. WHO odporúča vystaviť tvár slnečnému žiareniu asi 30 minút denne, aby sa dosiahla primeraná produkcia vitamínu D. Stačí vyjsť do zahrady  a mate ho :) 

 

 

Mgr.arch. Martin Medviď – Soliterra - návrh a realizácia záhrad

www.soliterra.sk